niedziela, 21 września 2014

Tarta malinowo-jeżynowa

Piękna pogoda nas w tym roku rozpieszcza i chwała jej za to. Ten piękny wrzesień jest przedłużeniem lata, jestem szczęśliwa, że nadal mogę jeździć rowerem do pracy i że słońce choć już chłodniejsze to nadal dodaje energii i sprawia że chociażby lżej się wstaje i rozpoczyna dni. Choć w kościach czuć już jesień to mam nadzieję, że jeszcze przez chwilę będę mogła cieszyć się z ciepła i słońca. Ponieważ już za dwa dni przywitamy kalendarzową jesień to dziś proponuję bardzo kruchą i delikatną tartę malinowo-jeżynową na pożegnanie lata.



Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ok. 200 g malin
  • ok. 100 g jeżyn

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę, mieszamy z solą, jajkiem i cukrem, dodajemy pokrojone na kawałki masło. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na około pół godziny do lodówki.

Po tym czasie wylepiamy ciastem wysmarowaną masłem formę do tarty. Kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na niego kulki ceramiczne lub fasolę. Ciasto pieczemy 10 minut w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy kulki i papier i pieczemy jeszcze 10-15 minut.

W międzyczasie myjemy owoce i osuszamy. Przygotowujemy też krem z serca mascarpone, mieszając go z cukrem pudrem.

Po upieczeniu ciasta, studzimy je, smarujemy kremem z serka i układamy owoce, które można też opcjonalnie posypać cukrem pudrem.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz