Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- ok. 200 g malin
- ok. 100 g jeżyn
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę, mieszamy z solą, jajkiem i cukrem, dodajemy pokrojone na kawałki masło. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na około pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wylepiamy ciastem wysmarowaną masłem formę do tarty. Kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na niego kulki ceramiczne lub fasolę. Ciasto pieczemy 10 minut w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy kulki i papier i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
W międzyczasie myjemy owoce i osuszamy. Przygotowujemy też krem z serca mascarpone, mieszając go z cukrem pudrem.
Po upieczeniu ciasta, studzimy je, smarujemy kremem z serka i układamy owoce, które można też opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz