Z pomocą przyszedł mi najnowszy numer Kukbuka, w którym wśród kilku lawendowych przepisów był też ten na kruche ciastka lawendowe. Okazja do wypieku też się nadarzyła, gdyż przed weekendem w pracy pojawił się słoik na ciastka, który trzeba było wypełnić. Tak oto wczoraj powstały moje pierwsze ciastka lawendowe:)
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g cukru lawendowego
- 125 g masła
- 1 łyżeczka kwiatków lawendy + 1 łyżeczka dodatkowo do przygotowania cukru
Przygotowanie:
Aby przygotować cukier lawendowy potrzebujemy zwykłego cukru i cukru pudru w proporcjach 2:1, tak aby łącznie otrzymać 50 g cukru, a także jednej łyżeczki kwiatków lawendy. Na początku ucieramy w moździerzu kwiatki z 2 łyżkami zwykłego cukru, a następnie dodajemy to do pozostałego cukru - dokładnie mieszamy.
Aby przygotować ciastka do dużej miski przesiewamy obie mąki dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, a także cukier lawendowy i kwiatki lawendy. Ugniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość około pół centymetra, wykrawamy kółka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez 12-15 minut. Zdejmujemy z blachy po wystudzeniu. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
PS Przepis pochodzi z nr 11 magazynu Kukbuk.
Ciasteczka lawendowe-pyszności ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNiedawno gdzieś już takie widziałam i bardzo kuszą mnie aby zrobić
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuńja z kolei uwielbiam lawendę, w każdej postaci...ciastek jeszcze nie piekłam muszę spróbować...
OdpowiedzUsuńPolecam te, naprawdę proste i szybkie w wykonaniu:) Ja uwielbiam na parapecie i w ciasteczkach, jednak najwcześniejsze wspomnienia to niestety zapach do szafy na mole;)
Usuń