- 120 g masła
- 150 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego
Masło wyjmujemy z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową. Siekamy, dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy robimy niewielkie kulki, które rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można też wykrajać dowolne kształty foremką, wtedy ciasto wałkujemy (najlepiej po kawałku a nie w całości) podsypując mąką zarówno blat jak i wałek (ciasto jest bardzo lepkie). Aha ciastka nie rosną w trakcie pieczenia, więc można układać je dość ciasno na blasze.
Ciastka pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Ja swoje piekłam przez 20 minut z funkcją grzania od dołu, a później jeszcze 5 minut z termoobiegiem, ale myślę, że najlepiej byłoby upiec je z funkcją grzania góra-dół.
Smacznego!
Jakie cudowne, po prostu przeurocze :) !
OdpowiedzUsuńDziękuję!:)
UsuńJakie cudowne :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję, smaczne i błyskawiczne w wykonaniu na dodatek:)
Usuń