Ciasto
- 470 g mąki pszennej
- 55 g szklanki cukru
- 2,5 łyżeczki drożdży suszonych
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g masła
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Warstwa cynamonowa
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 50 g masła, stopionego i ostudzonego
W dużej misce mieszamy 340 g mąki z cukrem, drożdżami i solą - odstawiamy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka - odstawiamy. W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, zdejmujemy z ognia, dodajemy wanilię i wodę - odstawiamy do przestygnięcia.
Następnie do suchych składników wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy z masą. Potem dosypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Będzie ono bardzo klejące, więc można dosypać trochę mąki, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny do godziny.
Po tym czasie ciasto przekładamy na blat posypany dwiema łyżkami mąki i wałkujemy w prostokąt. Tak przygotowane ciasto smarujemy stopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem i gałką muszkatołową.
Ciasto kroimy na 6 prostokątów i układamy jeden na drugim, następnie kroimy na 6-8 części. Takie warstwowe bułeczki układamy ciasno w blaszce (można rozdzielić kawałkami papieru do pieczenia, ale nie jest to obowiązkowe. Najlepiej ułożyć je w keksówce, ale może być także okrągła blacha, ważne by były ciasno ułożone. Blaszkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny.
Po tym czasie pieczemy w 170 stopniach przez 20-30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz