poniedziałek, 20 stycznia 2014

Bardzo słodkie bułeczki cynamonowe

Drożdżowe bułeczki "chodziły" za mną od ponad tygodnia. W związku z zimą zdecydowałam się na opcję z cynamonem. Odnalazłam w czeluściach przepis, z którego już kiedyś bułeczki robiłam (źródło: White Plate) i późnym sobotnim wieczorem, mój dom napełnił się zapachem ciasta drożdżowego. Oczywiście znów zapomniałam, że bułki są bardzo słodkie, jednak w połączeniu z mlekiem lub ciepłą herbatą takie kalorie nie są groźne. Poza tym za oknem taka zima, że tylko cynamonowe bułeczki mogą być pocieszeniem.


Ciasto

  • 470 g mąki pszennej
  • 55 g szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Warstwa cynamonowa

  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 50 g masła, stopionego i ostudzonego

W dużej misce mieszamy 340 g mąki z cukrem, drożdżami i solą - odstawiamy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka - odstawiamy. W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, zdejmujemy z ognia, dodajemy wanilię i wodę - odstawiamy do przestygnięcia.

Następnie do suchych składników wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy z masą. Potem dosypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Będzie ono bardzo klejące, więc można dosypać trochę mąki, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny do godziny.

Po tym czasie ciasto przekładamy na blat posypany dwiema łyżkami mąki i wałkujemy w prostokąt. Tak przygotowane ciasto smarujemy stopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem i gałką muszkatołową.

Ciasto kroimy na 6 prostokątów i układamy jeden na drugim, następnie kroimy na 6-8 części. Takie warstwowe bułeczki układamy ciasno w blaszce (można rozdzielić kawałkami papieru do pieczenia, ale nie jest to obowiązkowe. Najlepiej ułożyć je w keksówce, ale może być także okrągła blacha, ważne by były ciasno ułożone. Blaszkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie pieczemy w 170 stopniach przez 20-30 minut.



Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz