- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 100 g mlecznej czkolady
- 200 g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 30 g bułki tartej
- 5 jajek
- kakao do oprószenia formy
Czekoladę, cukier i masło rozpuszczamy w garnuszku ustawionym na garnku z gotującą się wodą i roztapiamy, mieszając co jakiś czas.
W miseczce rozbijamy lekko jajka (nie miksujemy), które dodajemy do masy czekoladowej, dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy.
Masę wlewamy do małej tortownicy (20-22 cm) lub keksówki, pieczemy piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Smacznego!
Czy można ciasto zrobić ze zwykłym cukrem :) ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jak najbardziej:)
UsuńJedno z lepszych ciast - czekolada to jest to :) Pychotka !
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam ciasto czekoladowe:) Ostatnio miałam okazję spróbować takiego z konfiturą wiśniową i z chili - było pyszne:)
Usuń