poniedziałek, 23 grudnia 2013

Ciasto czekoladowe

Oto błyskawiczne ciasto czekoladowe. Przepis pochodzi z książki "White plate. Słodkie". Okazuje się, że jest bardzo szybkie w wykonaniu i naprawdę czekoladowe. Podejrzewam, że pyszne jest na ciepło, ale w temperaturze pokojowej też jest przepyszne.


  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 100 g mlecznej czkolady
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 30 g bułki tartej
  • 5 jajek
  • kakao do oprószenia formy
Czekoladę, cukier i masło rozpuszczamy w garnuszku ustawionym na garnku z gotującą się wodą i roztapiamy, mieszając co jakiś czas.

W miseczce rozbijamy lekko jajka (nie miksujemy), które dodajemy do masy czekoladowej, dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. 

Masę wlewamy do małej tortownicy (20-22 cm) lub keksówki, pieczemy piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Czy można ciasto zrobić ze zwykłym cukrem :) ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z lepszych ciast - czekolada to jest to :) Pychotka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam ciasto czekoladowe:) Ostatnio miałam okazję spróbować takiego z konfiturą wiśniową i z chili - było pyszne:)

      Usuń