poniedziałek, 23 grudnia 2013

Śliwki w czekoladzie

Te śliwki to świetna alternatywa dla śliwek w czekoladzie ze sklepu. Czekolada jest trochę pikantna, ale nie jest to bardzo wyczuwalne do tego czekolada jest bardzo gęsta i dosyć lepka i ciągnąca. Przepis podpatrzony u niezawodnej Trufli:) Aha śliwki nie tylko na święta, choć sprawdzą się jako słodki upominek.


Składniki na około 40 śliwek

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • po szczypcie pieprzu cayenne, soli morskiej i kurkumy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło oraz przyprawy, a na końcu miód - dokładnie mieszamy. Czekoladę ciągle trzymamy na parze, śliwki nabijamy na wykałaczki, zanurzamy w czekoladzie i wbić w połówki ziemniaka (lub kawałek styropianu) - wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wlasnie dojadamy porcje zrobionych niedawno - z marcepanem. Ale pomysl z 'doprawieniem' czekolady jest znakomity! Musze zapamietac na nastepny raz!
    Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń