Croquetas to krokiety z masą beszamelową z szynką serrano i serem w chrupiącej panierce, purée z ciecierzycy nie trzeba przedstawiać, choć od razu napiszę, że równie dobrze jak na ciepło, smakuje również na zimno jako pasta do chleba.
Croquetas (ok. 8 sztuk)
- 50 g masła
- 2 łyżki hiszpańskiej oliwy extra vergine
- 75 g mąki + 50 g do panierki
- 300 ml mleka
- sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 50 g twardego sera np. cheddar
- 2 duże plasterki szynki serrano
- olej roślinny
- 1 duże jajko
- 100 g bułki tartej
Masło rozpuszczamy z oliwą extra vergine w garnku na małym ogniu. Dodajemy po jednej łyżce mąki i bardzo dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gdy zużyjesz masło, a masa będzie bardzo gęsta, bardzo powoli wlewaj mleko, nadal starannie mieszając i unikając powstawania grudek. Gdy wlejesz całe mleko, gotuj masę przez chwile, aby porządnie zgęstniała. Następnie dopraw ją do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz drobno startym cheddarem. Zdejmij garnek z ognia, poczekaj aż masa ostygnie, dodaj drobno pokrojoną szynkę i dokładnie wymieszaj, a potem wstaw masę na godzinę do lodówki, aby stężała.
W międzyczasie przygotuj talerze do składników na panierkę, w kolejności: mąkę ze szczyptą soli i pieprzu, jajko i bułkę tartą. Schłodzoną masę, bierz w oprószone mąką ręce, uformuj kształt kiełbaski (możesz trochę spłaszczyć) i obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
W garnku rozgrzej bardzo mocno olej roślinny i wkładaj na niego za pomocą łyżki cedzakowej krokiety, smaż z obu stron przez 2-3 minuty, po tym czasie wyjmij i odsącz na ręczniku papierowym. Przed podaniem posyp solą morską.
Purée z ciecierzycy (4 porcje)
- 400 g ciecierzycy w puszce
- 1 łyżka octu sherry (pominęłam)
- odrobina oliwy extra vergine
- 1 spory ząbek czosnku
- szczypta soli morskiej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- duża szczypta ostrej papryki
Ciecierzycę wraz z zalewą wlej do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, następnie zdejmij garnek z ognia i rozgnieć ciecierzycę. Dodaj ocet, oliwę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Porządnie wymieszaj i gotuj do momentu aż osiągniesz pożądaną konsystencję purée, dopraw solą, wymieszaj i przełóż na talerz. Przed podaniem skrop oliwą, posyp oregano i papryką.
Smacznego!
Ależ chętnie skusiłabym się na croquetas. Pychaa! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania:)
UsuńŁoł, z chęcią spróbowałabym tych krokietów :) Beszamel to coś, co zdecydowanie uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBeszamel w takiej postaci jest zdecydowanie fantastyczny!:)
UsuńDziękuję!:)
OdpowiedzUsuń