- ok. 400 g pokruszonych ciastek (użyłam herbatników i biszkoptów w proporcji 2:1)
- 150 g serka mascarpone
- 50 g czekolady
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g czekolady na polewę
- kolorowe posypki
Ciasteczka dokładnie kruszymy w dużej misce. Dodajemy serek, roztopione 50 g czekolady, masło, kakao i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy z powstałej masy kulę, którą wkładamy na około pół godziny do lodówki.
Następnie z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pozostałą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Przygotowujemy patyczki i po kolei każdy maczamy w czekoladzie i wbijamy w kulki. Tak przygotowane lizaki wkładamy do lodówki, aby jeszcze trochę się schłodziły.
Następnie każdy lizak zanurzamy w czekoladzie, a jej nadmiar strzepujemy. Później posypujemy według uznania kolorową posypką, wiórkami kokosowymi lub orzeszkami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Smacznego!
Świetne ! Bukiecik pysznych cakepops'ów :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO jakie ładne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!:)
UsuńŚwietny przepis! Jak długo mogą poleżeć żeby się nie zepsuć?
OdpowiedzUsuń