- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 jajko
- 4 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
- cukier puder do posypania
Mąkę i cukier puder przesiewamy do dużej miski lub na stolnicę, dodajemy całe jajko i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie obieramy rabarbar i kroimy na kawałki. Blachę do tarty lub tortownicę smarujemy masłem (można opcjonalnie posypać bułką tartą).
Po półgodzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim blaszkę, robiąc brzegi do 2 cm wysokości. Ciasto, które zostanie można wykorzystać do zrobienia kruszonki, więc wkładamy je do lodówki). Ciasto w blaszce nakłuwamy widelcem i wkładamy jeszcze na 10 minut do zamrażalnika. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Ciasto pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut (można obciążyć je dodatkowo kulkami ceramicznymi lub fasolą). Po tym czasie podpieczone ciasto smarujemy dżemem, wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką (lub robimy kratkę) z pozostałego ciasta.
Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy ciasto jeszcze 30-40 minut.
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
ŚLINKA MI CIEKNIE, SKĄD RABARBAR? MUSZE POSZUKAC W SKLEPIE, NAROBIŁĄS MI SMAKU!!!
OdpowiedzUsuń;-)))
POZDRAWIAM!!
ZAPRASZAM TEŻ DO SIEBIE
WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Rabarbar już jest dostępny, nawet u mnie w osiedlowym sklepie był:)
Usuńrabarbar pięknie wygląda przez okienka - serdeczności :):):)
OdpowiedzUsuń