poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Chłodnik

Latem chłodnik to zbawienie, w takie dni, gdy upał doskwiera i nie ma się ochotę na nic, oprócz leżenia, a najlepsze jedzenia to owoce i... woda:) Z chęcią sięgam po chłodnik, bez różnicy, czy zrobię go sama, czy ktoś mi go zrobi, czy pójdę w takie miejsce w moim mieście, gdzie chłodnik smakuje mi zawsze, nie ważne jaki będzie, byle był zimny. A oto chłodnik, który zaczęłam robić w tym roku i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.


  • ok. 600 ml jogurtu naturalnego + odrobina mleka, jeśli jogurt jest bardzo gęsty
  • ok. 10 średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1/3 łyżeczki lub mniej chili
  • pieprz do smaku
  • koperek
Ogórki myjemy i obieramy, kroimy na 3 części, i siekamy w blenderze (można zetrzeć na tarce, ale to ma być szybki w wykonaniu chłodnik, więc lepiej je posiekać), dorzucamy cebulę, papryczkę chili i szczypior, i jeszcze chwilę siekamy.

Warzywa przekładamy do miseczki lub garnuszka, dodajemy jogurt i odrobinę mleka, gdy jogurt jest bardzo gęsty. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy i ponownie mieszamy.

Chłodzimy przez minimum godzinę. Przed podaniem posypujemy koperkiem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz