Inspirowałam się przepisem na ciasto czekoladowe z niezastąpionego White Plate, trochę modyfikując znaleziony tam przepis. Ciasto jest bardzo, ale to naprawdę bardzo mocno czekoladowe z kawowym posmakiem, jest niezwykle gęste, zbite i wilgotne pokryte grubą warstwą czekoladowej polewy, to ciasto którego możesz zjeść kawałek, a nie możesz o nim zapomnieć. Na dodatek zapach czekolady unosi się w powietrzu jeszcze przez bardzo długi czas. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady, nie tylko na wyjątkowego okazje.
Składniki:
Ciasto
- pół łyżeczki mielonego kardamony
- 200 ml mocnej kawy
- 200 g gorzkiej czekolady min. 70%
- 200 g masła
- 3 jajka
- 80 ml śmietany
- 300 g cukru pudru
- 170 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 30 g kakao
Bezy
- białka z 2 jajek
- 150 cukru pudru lub drobnego cukru
Polewa
- 200 g gorzkiej czekolady min. 70%
- 50 g masła
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto rozpuszczamy masło i czekoladę połamaną na kawałki w kąpieli wodnej. Zaparzyć 200 ml mocnej kawy, dodać do niej kardamon i gotować przez na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, tak by została trochę ponad połowa płynu; odstawić do przestudzenia.
Jajka utrzeć ze śmietaną i cukrem pudrem, do tej masy wlać przestudzone czekoladę i kawę i dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, sodę i kakao. Dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać do niej przygotowaną masę. Ciasto piec około godzinę i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni; stan upieczenia ciasta sprawdzamy, patyczkiem, jest gotowe, gdy patyczek jest suchy. Ciasto studzimy.
W tym momencie można przygotować bezy. Białka z cukrem podgrzewamy na parze do około 60 stopni i ubijamy mikserem do całkowitego wystudzenia. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy małe bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy pieczemy w temperaturze około 130 stopni przez 45 minut. Warto obserwować bezy w trakcie pieczenia, i wyjąć w momencie gdy będą chrupkie z wierzchu, ale nie zaczną się rumienić.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Ciepłą masą pokrywamy całe (koniecznie wystudzone) ciasto także jego boki, gdy polewa wystygnie na cieście, układamy bezy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Takie obłędnie czekoladowe musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńTak było i jeszcze obłędnie pachniało:)
UsuńDebe estar muy rico.
OdpowiedzUsuńBlanca de JUEGO DE SABORES
Este pastel estaba muy rico y muy del chocolate. Ana, gracias por tu visita:)
Usuń