wtorek, 25 listopada 2014

Sernik z polewą czekoladowo-kokosową


W pewien późnojesienny weekend powstało ciasto, które łączy to, co lubię: sernik, czekoladę i kokos:) Puszysta masa serowa na ciasteczkowo-kokosowym spodzie oblany polewą czekoladowo-kokosową, ot taka rozpusta.


Składniki:

Spód
  • 100 g herbatników
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego

Masa serowa (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 70 dkg sera białego mielonego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 esencji waniliowej
Polewa
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • kilka łyżek oleju kokosowego
  • płatki lub wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Ciasteczka kruszymy najlepiej w blenderze, dodajemy olej kokosowy (w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzany), dokładnie mieszamy. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia), i pieczemy przez około 15 minut w 150 stopniach.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Jajka ucieramy na bladożółtą masę, nie przerywając ucierania powoli wsypujemy cukier i dajemy esencję waniliową. Masę jajeczną dodajemy do masy serowej, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 40-50 minut w 150 stopniach. Upieczony sernik studzimy, a w tym czasie przygotowujemy polewę.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej kokosowy, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą polewamy ostudzony sernik, posypujemy płatkami lub wiórkami kokosowymi.



Smacznego!


4 komentarze:

  1. wygląda wyśmienicie! Zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :) Dołącz do naszego grona blogerów kulinarnych. Pozdrawiamy.
    Więcej na: http://katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, musiał być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń