wtorek, 30 września 2014

Naleśniki kukurydziano-ryżowe z serkiem śmietankowym i miodem

Naleśniki są eksperymentem i powstały z chęci wykorzystania mąki ryżowej, którą nabyłam, by użyć jej w ciasteczkach lawendowych. Czasem dodaję ją do innych potraw i tak, tym razem znalazła się w naleśnikach do towarzystwa mące kukurydzianej. Przychodzą bowiem takie momenty, gdy mam uczucie przejedzenia produktami pszennymi. Tak oto powstały te naleśniki, które w smaku są dobre, choć po wystygnięciu są dosyć kruche i łamliwe, dlatego najlepiej jeść je, gdy są jeszcze ciepłe.

Jako nadzienie zastosowałam smaki najprostsze, czyli serek śmietankowy, miód i płatki kokosowe.


Składniki:
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g serka śmietankowego
  • miód
  • płatki kokosowe (ewentualnie wiórki kokosowe)
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Mieszamy obie mąki wraz z solą w większej misce. W mniejszej miseczce rozbijamy jajka i dodajemy mleko, mieszamy dokładnie. Następnie płynne składniki dodajemy do suchych i ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym przez chwilę z obu stron.

Jeszcze ciepłe naleśniki smarujemy serkiem śmietankowym, polewamy miodem i posypujemy płatkami kokosowymi. Podajemy.



Smacznego!

2 komentarze: