Ilość składników, które podaje wystarcza na granolę, która mieści się w 1,8 l słoiku + jeszcze trochę:
- 400 g płatków owsianych
- 200 g orzechów laskowych
- 200 g migdałów
- 200 g rodzynków
- 200 g żurawiny
- 6-8 łyżek miodu (w zależności od upodobań)
Potrzebujemy bardzo dużej miski, do której wrzucamy płatki owsiane, następnie dodajemy posiekane orzechy i migdały (można użyć blendera, choć wtedy otrzymujemy mniejsze kawałki, jeśli potrzebujesz większych, możesz posiekać je nożem, jednak jest to bardziej czasochłonne). W następnie dodajemy rodzynki i żurawinę. Mieszamy, dodajemy cynamon i miód. Ponownie mieszamy.
Tak przygotowane składniki wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy dobrze nagrzanym piekarniku przez 20-40 minut (w zależności od piekarnika i pożądanego stopnia chrupkości i wypieczenia). Granolę należy mieszać co jakieś 10 minut, żeby się nie przypaliła. Po wystudzeniu przechowujemy w szczelnej puszce lub słoiku.
Smacznego!
Ja zrobienie swojej granoli odkładam od dłuższego czasu, ale chyba muszę wreszcie ją zrobić. Twoja wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu, jest naprawdę łatwy:)
Usuń