- ok. 600 ml jogurtu naturalnego + odrobina mleka, jeśli jogurt jest bardzo gęsty
- ok. 10 średniej wielkości ogórków gruntowych
- 1 mała cebula
- 1/2 pęczka szczypioru
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- 1/2 łyżeczki soli ziołowej
- 1/3 łyżeczki lub mniej chili
- pieprz do smaku
- koperek
Ogórki myjemy i obieramy, kroimy na 3 części, i siekamy w blenderze (można zetrzeć na tarce, ale to ma być szybki w wykonaniu chłodnik, więc lepiej je posiekać), dorzucamy cebulę, papryczkę chili i szczypior, i jeszcze chwilę siekamy.
Warzywa przekładamy do miseczki lub garnuszka, dodajemy jogurt i odrobinę mleka, gdy jogurt jest bardzo gęsty. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy i ponownie mieszamy.
Chłodzimy przez minimum godzinę. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz