- 300 g dyni
- 150 g kajmaku
- 3 jajka
- 120 g masła
- 300 g mąki
- 180 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy przez kilkanaście minut z kajmakiem, do momentu aż dynia trochę zmięknie. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie roztapiamy masło, następnie studzimy. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki, a w trochę mniejszej delikatnie roztrzepujemy jajka, w sumie to tylko je mieszamy.
Po wystudzeniu masy dyniowo-kajmakowej dodajemy do niej wystudzone masło oraz jajka i mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do suchych składników. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, sprawdzamy patyczkiem czy są już upieczone. Studzimy. Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem lub polać polewą lub roztopionym kajmakiem.
Smacznego!
Super babeczki, ja do dekoracji kupiłam w Lidlu ozdoby cukrowe, udekorowałam halloweenowe ciasto, super zabawa dla dzieci :)
OdpowiedzUsuńDzięki! A zabawa świetna nie tylko dla dzieci:)
Usuń