środa, 30 października 2013

Babeczki dyniowe z kajmakiem (nie tylko na Halloween)

Pierwszy ran udało mi się upiec coś słodkiego na Halloween, nie żebym przepadała za tym "świętem" po prostu zawsze dużą sympatią darzyłam ozdoby i kolorystkę halloweenową, te wszystkie dynie, nietoperze, koty i czarownice. Podobnie było, gdy w empiku natknęłam się na zestaw do muffinek - musiał być mój. Żeby tradycji stało się zadość postanowiłam zrobić muffinki z dynią, do której dodałam kajmak, tak oto powstały niniejsze babeczki (z podanych składników wyszło 16 muffinek).


  • 300 g dyni
  • 150 g kajmaku
  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • 300 g mąki
  • 180 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy przez kilkanaście minut z kajmakiem, do momentu aż dynia trochę zmięknie. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie roztapiamy masło, następnie studzimy. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki, a w trochę mniejszej delikatnie roztrzepujemy jajka, w sumie to tylko je mieszamy.

Po wystudzeniu masy dyniowo-kajmakowej dodajemy do niej wystudzone masło oraz jajka i mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do suchych składników. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą.

Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, sprawdzamy patyczkiem czy są już upieczone. Studzimy. Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem lub polać polewą lub roztopionym kajmakiem.


Smacznego!




2 komentarze:

  1. Super babeczki, ja do dekoracji kupiłam w Lidlu ozdoby cukrowe, udekorowałam halloweenowe ciasto, super zabawa dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! A zabawa świetna nie tylko dla dzieci:)

      Usuń