Ciasto
- 450 mąki
- 7 g drożdży suszonych
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
Sos
- 2-3 pomidory obrane ze skórki
- 1 garść świeżej bazylii
- 3-4 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta soli
Składniki
- 2 kulki mozzarelli
- kilka garści rukoli
- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
Łączymy wodę z mlekiem (jedno i drugie powinno być w temperaturze pokojowej) dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. W międzyczasie mieszamy mąkę z solą i czosnkiem granulowanym. Do tego dodajemy mieszankę mleka, wody i drożdży, dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki. Gdy ciasto będzie gładkie, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na większe kawałki. Do pomidorów dodajemy bazylię, przyprawy, czosnek i koncentrat, wszystko blendujemy.
Mozzarellę i szynkę kroimy na kawałki.
Wyrośnięte ciasto układamy na blasze, ciasta jest dużo więc jeśli wolicie pizzę na cienkim cieście, to trzeba przygotować 3 okrągłe blaszki o średnicy ok. 32 cm lub 2 duże prostokątne blachy z piekarnika.
Na ciasto wylewam sos, układamy rukolę, szynkę i ser. Można dodatkowo posypać parmezanem, ale nie jest to obowiązkowe.
Pizzę pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach lub dłużej/krócej w zależności od piekarnika.
Smacznego!
Fantastyczne składniki na pizzy, aż się głodna zrobiłam.
OdpowiedzUsuńBardzo letnie i lekkie...polecam!:)
UsuńRukolę podawałabym na upieczonej już pizzy, bo często robi się gorzka od ciepła ;)
OdpowiedzUsuńCenna uwaga, choć akurat w tym przypadku nie czułam goryczy, ale faktycznie można ją dodać pod koniec pieczenia.
UsuńAż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńDzięki!:)
Usuń