Ciasto
- 3/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
Farsz
- 1 opakowanie paluszków krabowych
- kilka garści rukoli
- 1 jajko
- 1 śmietana
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu (czarnego lub kolorowego)
- szczypta chili
Na początku przygotowujemy ciasto: do mąki dodajemy jajko, śmietanę, masło i sól. Zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt rzadkie to dodajemy mąkę. Ciasto wkładamy na mniej więcej pół godziny do lodówki
W międzyczasie rozmrażamy i kroimy paluszki krabowe, przygotowujemy rukolę (można ją pokroić, wtedy lepiej się je je, ale niepokrojona ładniej się prezentuje).
W miseczce mieszamy śmietanę z jakiem i przyprawami.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim (opcjonalnie wysmarowane masłem) foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy upieczone tartaletki.
Układamy rukolę, paluszki krabowe i polewamy masą, wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy od 10 do 20 minut (w zależności od temperatury), ważne, żeby masa się zapiekła.
Smacznego!
Jejku, tartaletki wyglądają tak apetycznie, że aż ślinka cieknie na samo oglądanie zdjęć:) Muszę koniecznie wypróbować przepis, zwłaszcza że paluszki krabowe bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńJa robię tartaletki z owocami jako deser, albo cebulowo - brokułowe jako przekąski. Polecam także wypróbować przepisy z tej strony: http://www.doradcasmaku.pl/blog/7911/wpis/2529/tartaletki-wytrawne.html - jak dla mnie przepyszne, ostatnio je wypróbowałam i podbiły serca wszystkich domowników:)
Dziękuję za inspirację, cebulowo-brokułowe brzmią pysznie:)
Usuń