Czego potrzebujemy?
- pęczek zielonych szparagów
- puszka zielonego groszku
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- pieprz i sól
- koperek
Jak to zrobić?
Jajka gotujemy na twardo. Szparagi myjemy, a następnie gotujemy przez około 5-7 minut, tak by za bardzo nie zmiękły. W między czasie opłukujemy groszek.
W małej miseczce przygotowujemy sos: do majonezu dodajemy czosnek (cały bądź pół ząbka - ja dodałam cały, jednak było chyba zbyt czosnkowo i przy tej ilości składników następnym razem dodałabym pół) oraz pieprz i sól do smaku.
Ugotowane szparagi i jajka studzimy, jajka obieramy i kroimy na większe kawałki, szparagi również kroimy, na ok. 1,5 cm kawałki.
Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sos i znów mieszamy, posypujemy koperkiem. W razie potrzeby można dodatkowo doprawić.
Smacznego!
Szczerze mówiąc nigdy jeszcze nie jadłam szparagów. Aż wstyd się przyznać:)Może w końcu pora spróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę warto!:)
UsuńJest przeeepyszna! Wygląda i smakuje tak, ze aż trudno uwierzyć, że robi się ją tak szybko. Superprzepis :)
OdpowiedzUsuń