środa, 29 maja 2013

Zielona sałatka ze szparagami

Sezon szparagowy w pełni. W tym roku to moje pierwsze spotkanie z nimi, bo najzwyczajniej w świecie nie mogłam ich kupić. Na innych blogach widziałam coraz to nowe przepisy, a sama cierpiałam, bo nie miałam szparagów! Jednak przyszedł też czas na mnie. Na połączenie szparagów z zielonym groszkiem trafiłam w jakiejś książce, postanowiłam trochę je zmodyfikować i tak powstała niniejsza sałatka, błyskawiczna w wykonaniu i bardzo smaczna.



Czego potrzebujemy?

  • pęczek zielonych szparagów
  • puszka zielonego groszku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • pieprz i sól
  • koperek

Jak to zrobić?

Jajka gotujemy na twardo. Szparagi myjemy, a następnie gotujemy przez około 5-7 minut, tak by za bardzo nie zmiękły. W między czasie opłukujemy groszek.
W małej miseczce przygotowujemy sos: do majonezu dodajemy czosnek (cały bądź pół ząbka - ja dodałam cały, jednak było chyba zbyt czosnkowo i przy tej ilości składników następnym razem dodałabym pół) oraz pieprz i sól do smaku.
Ugotowane szparagi i jajka studzimy, jajka obieramy i kroimy na większe kawałki, szparagi również kroimy, na ok. 1,5 cm kawałki.
Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sos i znów mieszamy, posypujemy koperkiem. W razie potrzeby można dodatkowo doprawić.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Szczerze mówiąc nigdy jeszcze nie jadłam szparagów. Aż wstyd się przyznać:)Może w końcu pora spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest przeeepyszna! Wygląda i smakuje tak, ze aż trudno uwierzyć, że robi się ją tak szybko. Superprzepis :)

    OdpowiedzUsuń