Ciasto
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej jeśli ciasto ma być mniej słodkie)
- szczypta soli
Krem
- 3 żółtka
- 50 g drobnego cukru
- 20 g mąki pszennej
- ziarenka z laski wanilii (lub aromat waniliowy)
- 1/4 litra mleka
- Truskawki
- Mięta (opcjonalnie)
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie - można dosypać mąki. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy i wkładamy do foremek wysmarowanych masłem. Pieczemy przez około 15-20 minut w temp. 180 stopni.
W tym czasie zaczynamy robić krem. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką, puszystą masę (przez około 5 minut). Następnie dodajemy przesianą mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Zagotowujemy mleko, do którego dodajemy ziarenka z laski wanilii (lub aromat). Gorące mleko (wcześniej wyławiamy ziarenka wanilii) wlewamy dosyć powoli do masy z żółtek - stale przy tym mieszając.
Połączoną i wymieszaną masę przekładamy do czystego garnuszka . Gotujemy, ciągle mieszając i zgarniając masę ze ścianek garnka, aby się nie przypalała. Gdy masa zacznie gęstnieć i zaczną pojawiać się pierwsze pęcherzyki powietrza - zdejmujemy garnek z ognia.
Krem wykładamy na tackę lub do innego płaskiego naczynia, przykrywamy szczelnie folią spożywczą lub aluminiową (żeby nie utworzył się "kożuch"). Studzimy, a potem wstawiamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy truskawki, myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki.
Na wystudzone korpusy ciastek, nakładamy schłodzony krem, układamy truskawki i ozdabiamy listkiem mięty.
Smacznego!
..pyszne, uwielbiam wszelkie wariacje z truskawkami :)... ciekawy przepis na krem :)
OdpowiedzUsuńZ truskawek trzeba korzystać, tak krótko z nami są... krem wychodzi budyniowy, można robić rożne wersje, np. kawową dodając kawę rozpuszczalną, cytrynową dodając skórkę z cytryny itp. - polecam!:)
Usuń