piątek, 24 maja 2013

Kanapki na cały dzień

Zainspirowana przepisem na tartines salées wg Rachel Khoo (Mała paryska kuchnia), postanowiłam dziś zamiast obiadu przygotować lekki podwieczorek. Ponieważ w pamięci miałam apetyczne tartines to właśnie na nie wypadł mój wybór. Tak więc w sklepie zaopatrzyłam się w potrzebne składniki - zdałam się na swoją pamięć, choć nie wiem co mnie podkusiło, bo pamięć to mam bardzo zawodną, i z udanymi zakupami wróciłam do domu.

Zaopatrzona w gruszkę, awokado i limonkę zajrzałam do książki, a tam niespodzianka... bo owszem awokado było potrzebne, ale do niego potrzebowałam grejpfruta, i gruszka również, ale do niej powinnam mieć szynkę... no nic pomyślałam, czas improwizować, zajrzałam do lodówki, i znalazłam serek z łososiem i szynkę wędzoną... z takimi składnikami zabrała się do pracy i po niedługim czasie raczyłam się takim podwieczorkiem, przy okazji wywiązując się z zasady robienia tartines, które powinny być kromkami chleba posmarowanymi masłem i z ulubionymi dodatkami, bo przy tartines improwizacja jest wskazana.

Sama nie mogłam się zdecydować, która z kanapek smakuje mi bardziej, czy ta z masłem, gruszką i szynką wędzoną, czy połączenie serka, łososia, awokado i limonki... oczywiście kanapki równie doskonale będą smakowały na śniadanie, czy jako przekąska w pracy:)



Czego potrzebujemy?

  • chleb zapieczony w tosterze lub pieczywo tostowe
  • awokado
  • gruszka
  • serek z łososiem (lub oddzielnie serek i łosoś wędzony)
  • masło
  • szynka wędzona 
  • pomidor (opcjonalnie)
  • sok z limonki
  • pieprz

Jak to zrobić?

Pieczywo zapiekamy w tosterze. 

Kromkę smarujemy serkiem, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki awokado, skrapiamy sokiem z limonki i opcjonalnie kładziemy plasterek pomidora; doprawiamy pieprze.

Kromkę pieczywa smarujemy masłem, kładziemy gruszkę pokrojoną w plasterki oraz niewielki plasterki szynki.



Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam Rachel:)

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się zachwyciłam od pierwszego "spotkania";) pozdrawiam!

      Usuń
  2. Świetne połączenie. Oryginalnie, pięknie i przede wszystkim smacznie. Pomysł z zapieczeniem chleba kupuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! A zapiekany chleb - pyszotka i wcale nie potrzebujemy pieczywa tostowego:)

      Usuń
  3. Zapomniałam, jak kolorowe można robić kanapki. Moje ostatnio są nudnawe, a przecież nie lubię takich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też często o tym zapominam, a przecież przygotowanie ciekawej kanapki to żaden problem:)

      Usuń