niedziela, 5 maja 2013

Niezwykłe ciasto marchewkowe

To jeszcze nie jest ciasto wiosenne, to ciasto na przełomie... Choć już chciałabym robić tarty, placki, biszkopty z owocami - truskawkami czy rabarbarem, to jeszcze muszę poczekać. Pierwsze ciasto z rabarbarem mama piekła zawsze na moje urodziny, czyli w połowie maja. Więc jeszcze chwilkę, jeszcze momencik :) Ponieważ tęsknota za owocami ogromna, ale ich dostępność wręcz odwrotnie, na majówkę zrobiłam ciasto marchewkowe z dodatkami - puszystym serkiem kremowym i truskawkami, a w cieście jeszcze kryły się "zimowe" niespodzianki - czekolada, przyprawa do pierników i cynamon. Przepis na ciasto pochodzi z książki "White plate", ale trochę go zmodyfikowałam - oprócz rzeczonych dodatków, zmniejszyłam także ilość składników o połowę, żeby mój piekarnik dał radę i żebym nie musiała jeść zakalca. Co do piekarnika to oddzielna historia - radzi on sobie z muffinkami i tartami, wszelkie cięższe i większe smakołyki zawsze stoją pod znakiem zapytania, dlatego też moje ciasto marchewkowe to raczej placek, ale za to jaki...



Czego potrzebujemy?

Podaję składniki na mniejsze ciasto, regularne robimy z podwojonej ilości składników.

  • 2 jajka
  • 125 g cukru trzcinowego (lub białego drobnego cukru)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 200 g marchwi
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 1 serek śmietankowy puszysty (almette lub podobny)
  • sok z cytryny
  • cukier puder (nie mniej niż 2 łyżki)
  • truskawki

Jak to zrobić?

Masło topimy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem i stopniowo dodajemy ostudzone masło. 
W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon, przyprawę, i dodajemy do masy z jajek.
Na końcu dodajemy startą marchew i czekoladę pokrojoną na małe kawałki. Jeszcze raz mieszamy.

Masę wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą (ja użyłam formy do tarty).

Pieczemy przez około godzinę w dobrze nagrzanym piekarniku. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku.

W międzyczasie przygotowujemy masę z serka, dodajemy sok z cytryny - około 2-3 łyżki i cukier puder - minimum 2 łyżki, ale należy dodawać go na smak.

Upieczone i ostudzone ciasto smarujemy serkiem i układamy truskawki.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ciasto wygląda smakowicie, a dodam, że nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego i zwykle mnie nie przekonywało wyglądam. Może spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować - ciasto marchewkowe jest naprawdę pyszne:)

      Usuń
  2. Fajny zimowo-letni miks :)

    OdpowiedzUsuń