Czego potrzebujemy?
Podaję składniki na mniejsze ciasto, regularne robimy z podwojonej ilości składników.
- 2 jajka
- 125 g cukru trzcinowego (lub białego drobnego cukru)
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 200 g marchwi
- 1/2 tabliczki czekolady
- 1 serek śmietankowy puszysty (almette lub podobny)
- sok z cytryny
- cukier puder (nie mniej niż 2 łyżki)
- truskawki
Jak to zrobić?
Masło topimy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem i stopniowo dodajemy ostudzone masło.
W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon, przyprawę, i dodajemy do masy z jajek.
Na końcu dodajemy startą marchew i czekoladę pokrojoną na małe kawałki. Jeszcze raz mieszamy.
Masę wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą (ja użyłam formy do tarty).
Pieczemy przez około godzinę w dobrze nagrzanym piekarniku. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku.
W międzyczasie przygotowujemy masę z serka, dodajemy sok z cytryny - około 2-3 łyżki i cukier puder - minimum 2 łyżki, ale należy dodawać go na smak.
Upieczone i ostudzone ciasto smarujemy serkiem i układamy truskawki.
Smacznego!
Ciasto wygląda smakowicie, a dodam, że nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego i zwykle mnie nie przekonywało wyglądam. Może spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować - ciasto marchewkowe jest naprawdę pyszne:)
UsuńFajny zimowo-letni miks :)
OdpowiedzUsuńFajny i smaczny;)
Usuń