Omlet francuski to jajka z solą i pieprzem smażone na maśle. Jego urok polega zaś na tym, że można go jeść z różnymi dodatkami. Na przykład jak w niniejszym przepisie z podsmażaną cebulą i papryką. Przepis zaczerpnęłam z rewelacyjnej książki Julii Child - Gotuj z Julią.
Omlet - przepis podstawowy
Czego potrzebujemy?
- 2-3 jajka (na osobę)
- duża szczypta soli
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka zimnej wody (aby białko i żółtko lepiej się połączyły)
- 1 łyżka masła do smażenia
Jak to zrobić?
Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy przyprawy i wodę. Mieszamy.
Na patelni roztapiamy masło, gdy zacznie się podnosić, ale nie zarumieni się - wlewamy masę jajeczną.
Gdy spód zacznie się przypiekać, zaczynamy poruszać patelnią, aby omlet nie przypalił się. Gdy jest już wystarczająco przysmażony składamy go na pół. Smażymy jeszcze chwilę.
Przed złożeniem na pół, można położyć farsz, ale można go również położyć na omlecie (już na talerzu).
Podsmażana cebula i papryka
Czego potrzebujemy?
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- 1/2 dużej zielonej papryki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Jak to zrobić?
Cebulę kroimy w plasterki, a paprykę na prostokątne kawałki.
Smażymy cebulę do momentu aż zmięknie, ale nie zacznie się rumienić. Dodajemy paprykę i rozgnieciony czosnek oraz przyprawy.
Smażymy wszystko jeszcze przez chwilę, aż papryka trochę zmięknie.
Dodajemy do omleta.
Smacznego!
Oooo, tak! Na taki omlet mam ochotę. Coś czuję, że w wersji podstawowej będzie jutro na śniadanie. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny omlet.Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, był też pyszny:)
OdpowiedzUsuńDominiko, a próbowałaś może przepisu Julii na naleśnik z wodą, mlekiem i roztopionym masłem? Jak dla mnie jest absolutnym mistrzostwem smaku!!!!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam, ale słyszałam dużo dobrego o naleśnikach wg jej przepisu - muszę więc w końcu wypróbować :)
OdpowiedzUsuń