Czego potrzebujemy?
Spód
- 250 mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 80 g zimnego masła
- 1 łyżka śmietany
- 2 żółtka
Masa
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- cukier z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy
Jak to zrobić?
Robimy ciasto. Do mąki dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, sól, cukier puder, śmietanę i żółtka. Zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około pół centymetra, wykładamy blachę wysmarowaną tłuszczem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.
Następnie migdały prażymy na suchej patelni, dosłownie przez chwilę, by się zarumieniły.
Później przygotowujemy masę. Żółtka mieszamy z cukrem na gładką i dość puszystą masę.
Masę wykładamy na przestudzone ciasto, posypujemy migdałami i zapiekamy jeszcze przez 10 minut, aż wierzch się lekko wysuszy. Po tym czasie, można jeszcze na 5 minut zostawić w wyłączonym piekarniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz