sobota, 30 marca 2013

Mazurek waniliowy z migdałami

Więcej o moich doświadczeniach z mazurkami możecie przeczytać tutaj. Zaś w tym wpisie od razu przechodzę do rzeczy :)



Czego potrzebujemy?

Spód
  • 250 mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 g zimnego masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 żółtka

Masa
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • cukier z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy

Jak to zrobić?

Robimy ciasto. Do mąki dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, sól, cukier puder, śmietanę i żółtka. Zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około pół centymetra, wykładamy blachę wysmarowaną tłuszczem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.

Następnie migdały prażymy na suchej patelni, dosłownie przez chwilę, by się zarumieniły.

Później przygotowujemy masę. Żółtka mieszamy z cukrem na gładką i dość puszystą masę.

Masę wykładamy na przestudzone ciasto, posypujemy migdałami i zapiekamy jeszcze przez 10 minut, aż wierzch się lekko wysuszy. Po tym czasie, można jeszcze na 5 minut zostawić w wyłączonym piekarniku.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz