Czego potrzebujemy?
- 300 g mąki
- 60 g drobnego cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 170 g czekolady mlecznej
- 120 g stopionego masła
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 jajka
Jak to zrobić?
W większej misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Czekoladę kroimy na małe kawałeczki.
Masło roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia.
W mniejszej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy aromat waniliowy i przestudzone masło. Mieszamy i wlewamy do suchych składników. Ponownie mieszamy i dodajemy czekoladę. Znów mieszamy.
Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Ciasto jest gęste, nakładamy go dość dużo, prawie do pełna.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Przed wyjęciem, sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Mogę jedną? ;) był dzień czekolady a ja ani kawałka nie zjadłam...
OdpowiedzUsuńKażdy dzień jest dobry na dzień czekolady:)
UsuńPiękne są :)
OdpowiedzUsuńTaka czekolada mniam ....
Na dodatek są (były) tak pyszne jak piękne:)
Usuń