niedziela, 14 kwietnia 2013

Muffiny z czekoladą

Nie będę się rozpisywać, bo zajmie to więcej czasu niż zrobienie tych muffinek:) Jednak muszę dodać, że są one bardzo czekoladowe, a pokrojenie czekolady w kawałki potęguje ten smak i jak na muffinki są dość suche (a może to kwestia zbyt długiego pieczenia). W każdym razie robi się je bardzo szybko, nie trzeba wyjątkowych składników, więc można je zrobić w każdej chwili, i nadają się na każdą porę roku, choć osobiście czekam już na muffiny z owocami, to na razie cieszę się z takich:)








Czego potrzebujemy?

  • 300 g mąki
  • 60 g drobnego cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 170 g czekolady mlecznej
  • 120 g stopionego masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 jajka

Jak to zrobić?

W większej misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. 

Czekoladę kroimy na małe kawałeczki.

Masło roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia.

W mniejszej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy aromat waniliowy i przestudzone masło. Mieszamy i wlewamy do suchych składników. Ponownie mieszamy i dodajemy czekoladę. Znów mieszamy.

Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Ciasto jest gęste, nakładamy go dość dużo, prawie do pełna.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Przed wyjęciem, sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone.

Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Mogę jedną? ;) był dzień czekolady a ja ani kawałka nie zjadłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne są :)
    Taka czekolada mniam ....

    OdpowiedzUsuń