niedziela, 28 kwietnia 2013

Bardzo prosta tarta z jabłkami

Dziś przepis na bardzo prostą tartę z jabłkami. Oczywiście jabłka możecie zastąpić innymi owocami, a nawet zrobić tartę wytrawną, wtedy do ciasta po prostu zamiast cukru dodajcie szczyptę soli.



Czego potrzebujemy?


Ciasto
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jabłka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamony
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka



Farsz

Jak to zrobić?

Zaczynamy od zrobienia ciasta, Masło kroimy na kawałki, wrzucamy do dużej miski lub na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, czyli: jajko, śmietanę, cukier i mąkę. Zagniatamy, jeśli jest taka potrzeba (ciasto jest lepiące) to podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na plasterki, W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, cukier i cukier waniliowy i cynamon.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim, nasmarowaną masłem, formę do tart. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. po tym czasie na cieście układamy jabłka, polewamy masą jogurtową i wstawiamy do piekarnika na jeszcze pół godziny.


Jemy na ciepło, bo wtedy pachnie i smakuje obłędnie, ale następnego dnia również jest pyszna. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz