Czego potrzebujemy?
Ciasto
- 3/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 4 jabłka
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamony
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
Farsz
Jak to zrobić?
Zaczynamy od zrobienia ciasta, Masło kroimy na kawałki, wrzucamy do dużej miski lub na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, czyli: jajko, śmietanę, cukier i mąkę. Zagniatamy, jeśli jest taka potrzeba (ciasto jest lepiące) to podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na plasterki, W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, cukier i cukier waniliowy i cynamon.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim, nasmarowaną masłem, formę do tart. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. po tym czasie na cieście układamy jabłka, polewamy masą jogurtową i wstawiamy do piekarnika na jeszcze pół godziny.
Jemy na ciepło, bo wtedy pachnie i smakuje obłędnie, ale następnego dnia również jest pyszna.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz