piątek, 29 marca 2013

Wielkanocne ciasteczka maślane

To ciastka, które są dobre same w sobie, kruche, delikatne i maślane, z odrobiną cukru pudru albo i nawet nie - po prostu ideał do kawy lub herbaty. W tym przypadku jest to wersja świąteczna, dlatego z lukrem, posypkami itp., czyli przepych i słodkość ponad miarę. W takiej wersji mogą posłużyć jako świąteczny upominek, z którego szczególnie ucieszą się dzieci, choć nie tylko - przekonałam się o tym w pracy dzieląc się nimi ze znajomymi z pokoju;)

Czego potrzebujemy?

  • 180 g miękkiego masła
  • 170 g cukru pudru (jeśli będziecie ozdabiać ciastka na bogato, możecie użyć troszkę mniej cukru)
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki ekstraktu waniliowego, ziarenka z 1 laski wanilii (użyłam aromatu waniliowego)
  • 330 g mąki pszennej

Jak to zrobić?

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, sól, ekstrakt i ziarenka z laski wanilii (w mojej wersji aromat) - mieszamy. Dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę.

Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Następni wałkujemy na grubość około pół centymetra i wycinamy dowolne kształty.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętajcie o odstępach, żeby ciastka się nie zrosły).

Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu ozdabiamy wedle uznania: lukrem, masą plastyczną, posypkami, drażami czy wiórkami kokosowymi.


Smacznego!


Lukier
W misce mieszamy 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę wody i tyle cukru pudru, by lukier wyszedł w miarę gęsty. W razie potrzeby zwiększamy proporcje.

Różowa masa
Tę masę zrobiłam z roztopionych w kąpieli wodnej pianek marshmallows wymieszanych z odrobiną wody. Docelowo miała to być masa podobna do lukru plastycznego (podobno da się taki zrobić dodając cukier puder), jednak ja nie podjęłam się tego zadania i skończyłam na samych piankach.
Masa, którą uzyskałam nadała się do ozdobienia ciastek. Jednak mam kilka uwag. Podczas ozdabiania, masa ciągle musi stać w kąpieli wodnej, bo inaczej bardzo szybko gęstnieje. Najlepiej rozprowadzać ją na ciastku nożem. Jeśli mimo wszystko masa zacznie gęstnieć, dodajcie do niej odrobinę ciepłej wody i wymieszajcie. Jeśli masa na ciastku zastygnie, a chcecie ozdobić ciastko np. posypką delikatnie zwilżcie ciastko z masą ciepłą wodą, wtedy wszelkie ozdoby będą się trzymały. Aha masa na ciastku jest bardzo lepka, więc najlepiej ozdobione ciastko połóżcie w miejscu docelowym, bo przy przekładaniu bardzo przylepia się do palców. Niestety (nawet po całej nocy) masa nie zastygnie na 100%, ciągle będzie delikatnie lepka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz