Aha, istotne może być to, że w przepisie używa się mleka, a nie maślanki. Dla mnie to ważne, bo takie śniadania robię zazwyczaj w sobotę lub niedzielę, maślanka nie zawsze zaś gości w mojej lodówce, ja nie mam ochoty iść do sklepu, więc przepis, w którym jest mleko to dla mnie zbawienie :)
Te pancakes nie są bardzo słodkie - używa się 1 łyżki cukru i do tego cukier waniliowy. Ja jem je najczęściej z dżemem lub konfiturami, więc w sumie mogłam pominąć tę łyżkę cukru, bo idealnie dosładzają je w/w dodatki.
Czego potrzebujemy?
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Jak to zrobić?
W dużej misce miksujemy jajka z mlekiem i olejem. Gdy masa będzie puszysta i podwoi swoją objętość, dodajemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i aż masa znów będzie puszysta.
Odstawiamy na chwilę ciasto, do momentu aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelnie (bez tłuszczu). Na jednego placka używałam 2 obfite łyżki masy.
Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, syropem klonowym lub ulubioną konfiturą, można także zjeść z serkiem waniliowym i owocami.
Smacznego!
Ale fajne Ci wyszły! Uwielbiam je robić :>
OdpowiedzUsuńDzięki! Ja też się cieszę, że w końcu mi wyszły:)
UsuńMnie też się pankejki długo nie udawały, ale teraz też idzie mi już lepiej :)
OdpowiedzUsuńpycha , nie ma to jak pyszne placuszki ;D
OdpowiedzUsuńPiękne! Chciałabym żeby i mi takie wychodziły : D
OdpowiedzUsuńTo kwestia chyba kwestia przepisu, dobrej patelni a może też praktyki:)
UsuńI takie też były:)
OdpowiedzUsuńMyślałam, że to tylko ja mam problemy ze zrobieniem idealnych pancakesów;p Trochę pocieszyłaś mnie, bo jak patrzę na te placuszki, rozpływam się! Wyszły piękne ! Zdecydowanie zapiszę ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj i daj znać czy się udało:)
Usuń