niedziela, 24 marca 2013

Pancakes

Miałam kilka prób z pancakes. Jednak niewiele z nich było udanych, najczęściej dlatego, że pancakes nie chciały odpowiednio się usmażyć. Dziś znów naszła mnie ochota, by spróbować swoich sił i muszę przyznać,  że tym razem efekt bardzo mnie zadowolił. Ciasto było puszyste, pancakes smażyły się idealnie (choć niektóre zbyt szybko i dlatego wyglądają na przypalone), w smaku też są wyśmienite, więc na tę chwilę uznam, że jest to przepis idealny.

Aha, istotne może być to, że w przepisie używa się mleka, a nie maślanki. Dla mnie to ważne, bo takie śniadania robię zazwyczaj w sobotę lub niedzielę, maślanka nie zawsze zaś gości w mojej lodówce, ja nie mam ochoty iść do sklepu, więc przepis, w którym jest mleko to dla mnie zbawienie :)

Te pancakes nie są bardzo słodkie - używa się 1 łyżki cukru i do tego cukier waniliowy. Ja jem je najczęściej z dżemem lub konfiturami, więc w sumie mogłam pominąć tę łyżkę cukru, bo idealnie dosładzają je w/w dodatki.


Czego potrzebujemy?
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Jak to zrobić?

W dużej misce miksujemy jajka z mlekiem i olejem. Gdy masa będzie puszysta i podwoi swoją objętość, dodajemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i aż masa znów będzie puszysta.

Odstawiamy na chwilę ciasto, do momentu aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.

Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelnie (bez tłuszczu). Na jednego placka używałam 2 obfite łyżki masy.

Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, syropem klonowym  lub ulubioną konfiturą, można także zjeść z serkiem waniliowym i owocami.


Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Ale fajne Ci wyszły! Uwielbiam je robić :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Ja też się cieszę, że w końcu mi wyszły:)

      Usuń
  2. Mnie też się pankejki długo nie udawały, ale teraz też idzie mi już lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha , nie ma to jak pyszne placuszki ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne! Chciałabym żeby i mi takie wychodziły : D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kwestia chyba kwestia przepisu, dobrej patelni a może też praktyki:)

      Usuń
  5. Myślałam, że to tylko ja mam problemy ze zrobieniem idealnych pancakesów;p Trochę pocieszyłaś mnie, bo jak patrzę na te placuszki, rozpływam się! Wyszły piękne ! Zdecydowanie zapiszę ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń