poniedziałek, 11 marca 2013

Muffiny bananowo-czekoladowe

To bardzo szybki sposób, gdy ma się ochotę na coś słodkiego. Jeśli masz w zasięgu pół tabliczki czekolady i jednego banana, to oczywiście możesz je zjeść i zaspokoić swój głód "słodyczowy", ale możesz także zrobić pyszne muffinki bananowo-czekoladowe. 

Czego potrzebujemy?
  • 1 średni banan
  • 1 jajko
  • 20 g cukru
  • 40 g stopionego masła
  • ½ tabliczki czekolady
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Jak to zrobić?

W misce rozgnieść widelcem banana. Dodać rozbełtane jajko, stopione masło i pokruszoną na kawałki czekoladę. W drugiej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Połączyć składniki z obu misek, wymieszać łyżką – nie miksować. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego.
Piec przez około 20 minut w 180°C.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz