niedziela, 3 lutego 2013

Koktajl bananowo-cytrusowy

Po koktajl ten koktajl sięgam zawsze, gdy mam ochotę  na lekkie śniadanie, słodką "przekąskę" między posiłkami lub owocowy podwieczorek. Choć najczęściej przygotowuję go z bananów i jabłek, to czasem używam tego co akurat mam pod ręką - w tym przypadku były to pomarańcze i mandarynki. Oczywiście latem robimy go ze wszystkiego: truskawki, jagody itp. - och taki truskawkowy koktajl to chyba to, na co czekam w sezonie truskawkowym najbardziej. Choć zimą można spróbować użyć mrożonych truskawek... Wykonanie koktajlu jest tak proste, że aż trudno się o tym rozpisywać, jednak przepis zamieszczam dla tych, którzy będą szukali pomysłu na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę - po prostu ku pamięci! :)



Czego potrzebujemy?

  • 2 banany
  • 1 pomarańcza
  • 2 mandarynki
  • lub jabłka lub inne owoce sezonowe
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu


Jak to zrobić?

1. Owoce kroimy na kawałki, nie muszą być bardzo małe.
2. Jogurt wlewamy do wysokiej miski (większego kubka) i wrzucamy owoce.
3. Blendujemy przez chwilę.
4. Jeśli chcesz, by koktajl był słodki, możesz dodać 2 łyżeczki cukru, jednak według mnie owoce (szczególnie banany) są wystarczająco słodkie.
5. Na koniec dodajemy cynamon.




¡Que aproveche!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz