Czego potrzebujemy?
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 100 g białej czekolady (wg przepisu startej na tarce, można spróbować połamać na bardzo małe kawałki)
- 2 jajka
- 280 g kefiru
- 120 stopionego masła
oraz na karmel
- 20 g masła
- 50 g cukru
a także
- 1 banan obrany ze skórki i pokrojony na 12 plasterków
- 2 łyżeczki cukru do posypania muffinów
Jak to zrobić?
1. Najpierw zajmijmy się karmelem. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Ciągle mieszamy, uważamy, żeby cukier się nie spalił - powinien być złotobrązowy. Dodajemy banany, polewamy karmelem smażymy przez chwilę, po czym zdejmujemy z ognia.
2. W większej misce łączymy suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i czekoladę.
3. W drugiej misce mieszamy: jajka, kefir i roztopione masło.
4. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy.
5. Do formy do muffinów wkładamy papierowe papilotki, nakładamy po jednej dużej łyżce ciasta, na to po jednym kawałku banana i przykrywamy pozostałym ciastem. Posypujemy po wierzchu cukrem.
6. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
¡Que aproveche!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz