poniedziałek, 21 stycznia 2013

Muffinki z karmelizowanymi bananami

Od kilku dni jestem przeszczęśliwą posiadaczką książki White Plate. Słodkie. Czekałam na nią z niecierpliwością, odkąd tylko przeczytałam o planach jej powstania, a później czekałam, czekała, czekałam... i tak nadszedł ten dzień, gdy pierwszy raz mogłam przejrzeć tę książkę. Strona po stronie lista wypieków, które muszę zrobić, powiększała się - chcę wypróbować prawie każdy przepis. Zaczęłam od muffinków, bo chciałam zrobić coś szybkiego. Z drugiej strony było to pójście na łatwiznę, bo przecież tyle muffinków w życiu już zrobiłam, więc przecież te nie mogły mnie niczym zaskoczyć. A jednak... te wyszły idealne, o prostym, ale głębokim smaku, puszyste, a każdy kęs rozpływał się w ustach... w środku niespodzianka słodki otulony jeszcze słodszym karmelem - kawałek banana. A! Zapomniałabym o czekoladzie, białej czekoladzie, która w sumie była mało wyczuwalna, a jednak zauważalna, następnym razem zamiast zetrzeć ją na tarce, pokruszę na kawałki, myślę, że efekt będzie lepszy.

Czego potrzebujemy?

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 100 g białej czekolady (wg przepisu startej na tarce, można spróbować połamać na bardzo małe kawałki)
  • 2 jajka
  • 280 g kefiru
  • 120 stopionego masła
oraz na karmel
  • 20 g masła
  • 50 g cukru
a także
  • 1 banan obrany ze skórki i pokrojony na 12 plasterków
  • 2 łyżeczki cukru do posypania muffinów

Jak to zrobić?



1. Najpierw zajmijmy się karmelem. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Ciągle mieszamy, uważamy, żeby cukier się nie spalił - powinien być złotobrązowy. Dodajemy banany, polewamy karmelem smażymy przez chwilę, po czym zdejmujemy z ognia.
2. W większej misce łączymy suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i czekoladę.
3. W drugiej misce mieszamy: jajka, kefir i roztopione masło.
4. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy.
5. Do formy do muffinów wkładamy papierowe papilotki, nakładamy po jednej dużej łyżce ciasta, na to po jednym kawałku banana i przykrywamy pozostałym ciastem. Posypujemy po wierzchu cukrem.
6. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.


¡Que aproveche!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz