niedziela, 6 stycznia 2013

Chili con carne


Skoro „chili czy wanilia” to dziś chili :) Chili con carne polubiłam za jego ostrość, a także możliwość jedzenia na różne sposoby, czy to z ryżem, czy z tortillą, można nim także napełnić ciasto francuski lub podać do maczania w nim nachos, jak kto woli. Dobre zarówno na obiad, jak i na imprezę. Tym razem w wersji obiadowej i przyrządzane nie przez mnie. Ja zrobiłam to danie raz, a później znalazł się w domu inny chętny, i od tej pory to Jego specjalność.

Potrzebujemy

1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz
1 łyżeczka przyprawy chili lub papryczka chili
½ kg mielonego mięsa wołowego
½ puszki pomidorów bez skórki (ja dodaję całą)
1 kostka bulionu wołowego
1 duża papryka
1 puszka czerwonej fasoli
brązowy ryż lub placki tortilli

Jak to zrobić?

1. Cebulę, czosnek, chili, kmin, oregano smażymy na oliwie około 1 minutę, po tym czasie dodajemy mięso.


2. Dorzucamy pomidory z zalewą, bulion, sól i pieprz.
3. Gotujemy pod przykryciem 20-25 minut.


4. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i nadal pod przykryciem gotujemy aż zmięknie, czyli około 15 minut.
5. Dodajemy fasolę i jeszcze chwilę gotujemy.


6. Podajemy z ryżem lub plackami tortilli.



UWAGA: Chili con carne musi być pikantne, więc nie obawiajcie się dodawać pieprzu i chili.


¡Que aproveche!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz