poniedziałek, 31 grudnia 2012

Karkówka na ostro i pieczone ziemniaki


Już dawno stwierdziłam, że muszę podszkolić się w daniach mięsnych. Osobiście nigdy ich nie potrzebowałam, bo bez mięsa mogę żyć i potrzebę zjedzenia mięsa mam niezbyt często, ale jest ktoś kto mięso lubi i dobrze by było, gdybym potrafiła coś w tym kierunku zrobić. Owszem schabowe, mielone czy filet z kurczaka (na przeróżne sposoby), a także polędwiczki wieprzowe zrobię, jednak chciałabym mieć większe umiejętności. Dlatego postanowiłam coś z tym zrobić i żeby nie utrudniać sobie zadania, postanowiłam przyrządzić karkówkę z przepisu... na opakowaniu przyprawy do karkówki... może to pójście po najmniejszej linii oporu, ale od czegoś trzeba zacząć.


Składniki na karkówkę

  • ok. 1 kg karkówki
  • ostra musztarda (użyłam musztardy ognistej Kamis)
  • przyprawa do karkówki Prymat
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie

1. Mięso myjemy, oporządzamy i kroimy na kotlety.
2. Każdy kawałek smarujemy cienką warstwą musztardy i obficie sypiemy przyprawą.
3. Odstawiamy na 2-3 godziny.
4. Przed smażeniem każdy kawałek smarujemy oliwą i kładziemy na bardzo rozgrzaną patelnię.
5. Smażymy kilka minut z obu stron.



Składniki na ziemniaki

  • ziemniaki
  • przyprawa do ziemniaków (użyłam przyprawy Appetita)
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie ziemniaków

1. Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki, jeśli są bardzo małe to na ćwiartki.
2. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie.
3. Przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną oliwą.
4. Ziemniaki smarujemy po wierzchu oliwą i sypiemy obficie przyprawą.
5. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku około 20 minut.



¡Que aproveche!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz