Już dawno stwierdziłam, że muszę
podszkolić się w daniach mięsnych. Osobiście nigdy ich nie
potrzebowałam, bo bez mięsa mogę żyć i potrzebę zjedzenia mięsa
mam niezbyt często, ale jest ktoś kto mięso lubi i dobrze by było,
gdybym potrafiła coś w tym kierunku zrobić. Owszem schabowe,
mielone czy filet z kurczaka (na przeróżne sposoby), a także
polędwiczki wieprzowe zrobię, jednak chciałabym mieć większe
umiejętności. Dlatego postanowiłam coś z tym zrobić i żeby nie
utrudniać sobie zadania, postanowiłam przyrządzić karkówkę z
przepisu... na opakowaniu przyprawy do karkówki... może to pójście
po najmniejszej linii oporu, ale od czegoś trzeba zacząć.
Składniki na karkówkę
- ok. 1 kg karkówki
- ostra musztarda (użyłam musztardy ognistej Kamis)
- przyprawa do karkówki Prymat
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
1. Mięso
myjemy, oporządzamy i kroimy na kotlety.
2. Każdy
kawałek smarujemy cienką warstwą musztardy i obficie sypiemy
przyprawą.
3. Odstawiamy na
2-3 godziny.
4. Przed
smażeniem każdy kawałek smarujemy oliwą i kładziemy na bardzo
rozgrzaną patelnię.
5. Smażymy
kilka minut z obu stron.
Składniki na
ziemniaki
- ziemniaki
- przyprawa do ziemniaków (użyłam przyprawy Appetita)
- oliwa z oliwek
Przygotowanie ziemniaków
1. Ziemniaki
obieramy, kroimy na cząstki, jeśli są bardzo małe to na ćwiartki.
2. Gotujemy 10
minut w osolonej wodzie.
3. Przekładamy
na blachę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną oliwą.
4. Ziemniaki
smarujemy po wierzchu oliwą i sypiemy obficie przyprawą.
5. Pieczemy w
mocno nagrzanym piekarniku około 20 minut.
¡Que
aproveche!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz