sobota, 29 grudnia 2012

Ciasteczka czekoladowe


„Absolutnie czekoladowe” tak nazwała je Nigella Lawson, bo ciasteczka są według jej przepisu. Ja nazwałabym je megaczekoladowymi lub superhiperczekoladowymi :) Ilość czekolady, którą zawierają przerażała mnie za każdym razem, gdy widziałam ten przepis. Jednak postanowiłam zaszaleć i zrobić je na świąteczne upominki. Był to strzał w dziesiątkę, bo ciastka okazały się przepyszne. Muszę przyznać, że od kiedy je spróbowałam zostały moimi ulubionymi ciastkami i nie raz wrócę jeszcze do tego przepisu. Właśnie! Co do przepisu, to jest on niemalże identyczny, jak przepis na ciastka z żurawiną i białą czekoladą – z czego wniosek, że opierając się na bazujących składnikach, a zmieniając dodatki, można zrobić wiele własnych wariacji na temat prostych i smacznych ciastek, do czego zachęcam. A na razie absolutnie czekoladowe ciastka, nie zapomnijcie, aby jeść je w towarzystwie pysznej kawy, bo te smaki wspaniale się uzupełniają.



Składniki:

  • 125 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 150 g mąki
  • 30 g przesianego kakao
  • 1 łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia)
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 50 g białego cukru (zamiast białego i brązowego, użyłam po prostu 125 g brązowego cukru)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 350 g gorzkiej czekolady (połamanej na małe kawałki lun starkowanej – ja do rozdrobnienia czekolady użyłam blendera)



Wykonanie:

1. 125 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę (lub proszek do pieczenia) i sól.
3. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem, a następnie dodaj stopioną czekoladę, i wymieszaj.
4. Do tej czekoladowej masy dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, i ponownie wymieszaj.
5. Następnie dodaj sypie składniki oraz czekoladę w kawałkach i znów wymieszaj.
6. Formuj kulki (przed tym dobrze jest trochę schłodzić masę w lodówce), ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 5 centymetrów, kulki należy trochę rozpłaszczyć.



7. Piecz 18 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciastka się upiekły, po wyjęciu patyczek powinien być wilgotny, ale nie mokry i oblepiony ciastem.
8. Po całkowitym wystygnięciu przełóż ciastka do szczelnego opakowania.
PS Radzę spróbować ciastko, gdy jest jeszcze ciepłe, ale nie gorące, wtedy czekolada w środku może być jeszcze lekko płynna, pychotka! :)



¡Que aproveche!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz