wtorek, 10 czerwca 2014

Tarta z wiosennymi warzywami

W niedzielne gorące popołudnie, szukając wytchnienia od książki, zawędrowałam do kuchni. Chciałam przygotować coś szybkiego i prostego, więc mój wybór padł na tartę. W lodówce znalazłam szparagi, botwinkę i młodą marchew, nie mogąc się zdecydować na konkretny składnik, na tarcie wylądowało wszystko, dorzuciłam jeszcze dymkę i czosnek, i tym sposobem powstała lekka i pyszna tarta z wiosennych warzyw.



Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • kilka zielonych szparagów
  • kilka młodych marchewek
  • botwinka
  • 2 cebule dymki
  • ząbek czosnku
  • niepełna szklanka śmietany 18%
  • 1 jajko
  • olej
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne i pokrojone w kostkę masło, wbijamy całe jajko i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy szybko ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy warzywa:  myjemy, obieramy i kroimy - marchewkę w słupki, szparagi na 2-3 części w zależności od wielkości, buraczki w plasterki lub słupki, kroimy też liście od botwinki, cebulę w kostkę. Najpierw podsmażamy na niewielkiej ilości oleju cebulę z czosnkiem - odkładamy do miseczki, później podsmażamy botwinkę i marchewkę, z odrobiną  soli i pieprzu - też odkładamy. Szparagów nie podsmażamy.

Po pół godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty (natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 

Po upieczeniu spodu, kładziemy na niego usmażoną cebulę, następnie botwinkę i marchewkę, a na końcu szparagi. Warzywa polewamy śmietaną, do której wcześniej dodajemy (i dokładnie mieszamy) jajko i przyprawy według uznania.



Tartę pieczemy jeszcze przez około 30 minut w 180 stopniach, aż śmietana się zapiecze.



Smacznego!

2 komentarze: