To były moje pierwsze pierogi, które zrobiłam, i choć są bardzo niepozorne to też bardzo smaczne, i są w moim menu świątecznym od jakiegoś czasu. Ciasto drożdżowe a farsz z soczewicy, marchwi i cebuli. Na wigilię w sam raz. Aha zawsze zostaje mi farsz, ale to pewnie dlatego, że nie mam wprawy w lepieniu pierogów i zużywam za dużo ciasta, cóż ćwiczenie czyni mistrza, więc może kiedyś mi się uda :)
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- opakowanie drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- ½ szklani oleju
Składniki na
nadzienie
- 200 g soczewicy
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 marchewki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
1. Żeby
przygotować ciasto, w misce mieszamy drożdże, mąkę, cukier i
sól. W drugiej misce wodę mieszamy z olejem i wlewamy do suchych
składników. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
Odstawiamy na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
2. Do przygotowania farszu potrzebujemy ugotowanej soczewicy (nie trzeba jej wcześniej moczyć). Połowę ugotowanej soczewicy i pół szklanki wody, w której się gotowała blendujemy. Pozostałą soczewicę odsączamy i łączymy z tą zblendowaną.
3. Cebulę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o małych oczkach lub posiekać w blenderze. Później cebulę smażymy powili na dość dużej ilości oleju, gdy zacznie brązowieć dodajemy marchew i wszystko smażymy około pięciu minut, mieszając co chwilę.
4. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy roztarty czosnek, majeranek, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i paprykę, mieszamy dokładnie i dodajemy soczewicę. Próbujemy – farsz powinien być raczej bardziej przyprawiony niż mniej, bo przy połączeniu z ciastem, smak straci na mocy. Po spróbowaniu, dodajemy rozbełtane jajko.
5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około trzech milimetrów, podsypując przy tym mąką. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi.
6. Pierogi pieczemy około 20 minut, do czasu aż się zarumienią. Ja swoje niestety muszę piec z obu stron (specyfika piekarnika) – a efekt tego widoczny będzie na zdjęciu :)
¡Que aproveche!
2. Do przygotowania farszu potrzebujemy ugotowanej soczewicy (nie trzeba jej wcześniej moczyć). Połowę ugotowanej soczewicy i pół szklanki wody, w której się gotowała blendujemy. Pozostałą soczewicę odsączamy i łączymy z tą zblendowaną.
3. Cebulę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o małych oczkach lub posiekać w blenderze. Później cebulę smażymy powili na dość dużej ilości oleju, gdy zacznie brązowieć dodajemy marchew i wszystko smażymy około pięciu minut, mieszając co chwilę.
4. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy roztarty czosnek, majeranek, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i paprykę, mieszamy dokładnie i dodajemy soczewicę. Próbujemy – farsz powinien być raczej bardziej przyprawiony niż mniej, bo przy połączeniu z ciastem, smak straci na mocy. Po spróbowaniu, dodajemy rozbełtane jajko.
5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około trzech milimetrów, podsypując przy tym mąką. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi.
6. Pierogi pieczemy około 20 minut, do czasu aż się zarumienią. Ja swoje niestety muszę piec z obu stron (specyfika piekarnika) – a efekt tego widoczny będzie na zdjęciu :)
¡Que aproveche!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz