niedziela, 23 grudnia 2012

Pierogi z soczewicą


To były moje pierwsze pierogi, które zrobiłam, i choć są bardzo niepozorne to też bardzo smaczne, i są w moim menu świątecznym od jakiegoś czasu. Ciasto drożdżowe a farsz z soczewicy, marchwi i cebuli. Na wigilię w sam raz. Aha zawsze zostaje mi farsz, ale to pewnie dlatego, że nie mam wprawy w lepieniu pierogów i zużywam za dużo ciasta, cóż ćwiczenie czyni mistrza, więc może kiedyś mi się uda :)


Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ½ szklani oleju

Składniki na nadzienie

  • 200 g soczewicy
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  •  żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem

1. Żeby przygotować ciasto, w misce mieszamy drożdże, mąkę, cukier i sól. W drugiej misce wodę mieszamy z olejem i wlewamy do suchych składników. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Odstawiamy na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do przygotowania farszu potrzebujemy ugotowanej soczewicy (nie trzeba jej wcześniej moczyć). Połowę ugotowanej soczewicy i pół szklanki wody, w której się gotowała blendujemy. Pozostałą soczewicę odsączamy i łączymy z tą zblendowaną.
3. Cebulę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o małych oczkach lub posiekać w blenderze. Później cebulę smażymy powili na dość dużej ilości oleju, gdy zacznie brązowieć dodajemy marchew i wszystko smażymy około pięciu minut, mieszając co chwilę.
4. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy roztarty czosnek, majeranek, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i paprykę, mieszamy dokładnie i dodajemy soczewicę. Próbujemy – farsz powinien być raczej bardziej przyprawiony niż mniej, bo przy połączeniu z ciastem, smak straci na mocy. Po spróbowaniu, dodajemy rozbełtane jajko.
5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około trzech milimetrów, podsypując przy tym mąką. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi.






6. Pierogi pieczemy około 20 minut, do czasu aż się zarumienią. Ja swoje niestety muszę piec z obu stron (specyfika piekarnika) – a efekt tego widoczny będzie na zdjęciu :)



¡Que aproveche!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz