niedziela, 26 stycznia 2014

Błyskawiczne ciasteczka maślane

To ciastka, które można zrobić w ostatniej chwili, wręcz pół godziny przed przyjściem gości lub w chwili gdy potrzeba na coś słodkiego jest niewyobrażalna. Ciastka są bardzo maślane, choć nie bardzo słodkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki. A co najważniejsze składniki na te ciasteczka zazwyczaj zawsze są w kuchni.


  • 120 g masła
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego

Masło wyjmujemy z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową. Siekamy, dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy robimy niewielkie kulki, które rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można też wykrajać dowolne kształty foremką, wtedy ciasto wałkujemy (najlepiej po kawałku a nie w całości) podsypując mąką zarówno blat jak i wałek (ciasto jest bardzo lepkie). Aha ciastka nie rosną w trakcie pieczenia, więc można układać je dość ciasno na blasze.

Ciastka pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Ja swoje piekłam przez 20 minut z funkcją grzania od dołu, a później jeszcze 5 minut z termoobiegiem, ale myślę, że najlepiej byłoby upiec je z funkcją grzania góra-dół.

Smacznego!

4 komentarze: