sobota, 15 grudnia 2012

Naleśniki ze szpinakiem

Na dobry początek naleśniki ze szpinakiem. Ciasto na naleśniki, jak to ciasto nie wymaga większych umiejętności, a farsz szpinakowy to inwencja własna na zasadzie... co by tu pasowało, żeby szpinak miał smak. Wyglądało to więc tak...

Ciasto na naleśniki
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody najlepiej gazowanej
  • szczypta soli
1. Najpierw mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
2. Dodajemy jajka.
3. Wlewamy mleko i wodę.
4. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
5. Odstawiamy na 15 minut, by składniki się "przegryzły".
6. Smażymy najlepiej bez oleju, a do tego potrzebujemy teflonowej patelni (to moje pierwsze naleśnik, które usmażyłam bez oleju - i cóż, da się, choć zawsze w to wątpiłam).



Farsz szpinakowy
  • szpinak, najlepiej świeży, może być też mrożony, ale w liściach, a nie rozdrobniony - 2 opakowania
  • 200 g sera feta
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1. Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy wraz z czosnkiem, najlepiej na maśle.
2. Dodajemy szpinak, może być nawet nie do końca rozmrożony (jeśli używamy mrożonego).
3. Jak szpinak będzie miękki to dodajemy fetę pokrojoną w kostkę, i dodajemy śmietanę. Wszystko mieszamy, aha pamiętajmy o dość dużej patelni, żeby łatwiej się nam mieszało.
4. A teraz przyprawiamy do smaku; jeśli feta jest bardzo słona to nie przesadźmy z solą; co do pieprzu to lepiej więcej niż mniej, zaś gałka muszkatołowa według uznania.
5. Przez około 10-15 minut smażymy, mieszając co jakiś czas.



Naleśniki
Nakładamy farsz na placki, zawijamy, i gotowe.




¡Que aproveche!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz